Kroonverankering

Bent u op zoek naar iemand die voor u kroonverankering kan plaatsen? Dan bent u bij Bor Boomverzorging aan het juiste adres!

Kroonverankering

Het doel van een kroonverankering (ook wel stormanker genoemd) is het voorkomen van schade. Slechte, zwakke takken of slechte aanhechtingen kunnen er voor zorgen dat takken afbreken. Hierdoor kan er schade aan mens of omgeving ontstaan, maar ook aan de boom. Dit kan direct zijn, zoals de schade aan een boom. Maar dit kan ook indirect zijn, zoals schade van een tak die op de weg valt, waar iemand tegenaan rijdt met zijn auto. In alle gevallen kun je dat voorkomen door middel van een kroonverankering.

Dit had voorkomen kunnen worden met kroonverankering

Hoe werkt een kroonverankering

Als een grote tak uitbreekt ontstaat er een grote ingescheurde wond en de vorm van de boom wordt aangetast. Deze takken breken vaak bij zwaar weer (o.a. door storm, sneeuw, hagel en ijzel). Een kroonverankering zorgt ervoor dat de betreffende tak verbonden wordt met een stevigere tak of de stam vlakbij de plakoksel. Hierdoor wordt de tak bij beweging minder belast en wordt de belasting progressief geremd. Door de verankering is de kans daarom veel kleiner dat een plakoksel in gaat scheuren. Dit kan echter niet altijd voorkomen dat een tak niet uitbreekt maar dan voorkomt het meestal wel schade aan mens en omgeving.

Wat is een plakoksel

Een plakoksel is een slechte vergroeiing met 2 takken. Naarmate deze takken groter en zwaarder worden, ontstaat er al vaak een ruimte bij de oorsprong (de “oksel” ). Het risico van uitbreken wordt daardoor aanzienlijk groter. In deze situatie kan een kroonverankering, eventueel in combinatie met snoeien een oplossing zijn.

Vraag vrijblijvend een offerte aan via de website. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om bovenstaande problemen bij u te voorkomen.